Historia słodyczy krówki

Polskie cukierki krówki z powodzeniem mogłyby stać się jednym z głównych ambasadorów naszego kraju. Są rozpoznawalne nie tylko w Polsce, ale i poza jej granicami. Delikatne w smaku, rozpływające się w ustach nie pozwalają o sobie zapomnieć. Dość powiedzieć, że mają długą historię, a w sposobie ich produkcji ukryty jest sekret ich delikatności.

100-letnie krówki cukierki

Produkcję cukierków opartych o trzy składniki — mleko, cukier i masło- rozpoczęto na początku XX wieku w Poznaniu. Cukiernik Feliks Pomorski otworzył tam pracownię cukierniczą i rozpoczął wyrób cukierków pakowanych w papierek z rysunkiem krowy. To skojarzenie szybko zrodziło nazwę, która przez 100 lat pozostaje niezmienna, podobnie jak receptura i smak.

Najstarsza krówka cukierek oparła się czasom wojny, chociaż pierwotna wytwórnia słodyczy Feliksa musiała przenieść się do podwarszawskiego Milanówka. W czasach PRL-u cukierki krówki śmiało wspięły się na sam szczyt popularności, a kolejne lata przewrotów politycznych i gospodarczych bynajmniej jej nie zaszkodziły — wprost przeciwnie, pozwoliły jej wypłynąć na szerokie wody. Aktualnie produkcją krówek zajmuje się kilkanaście firm w kraju i każda uważa, że ich produkt jest najlepszy. Tymczasem kluczem do serc i kubków smakowych miłośników tej słodyczy jest sposób wytwarzania cukierków. Tylko całkowicie ręczna produkcja odzwierciedla głębię słodyczy i idealną ciągliwość, która w przypadku krówek jest obowiązkowa.

Reklamowa krówka cukierek

Nie ma bardziej rozpoznawalnych polskich słodyczy od krówek, stąd też rozsławiają one nasz kraj dosłownie wszędzie, gdzie to tylko możliwe. Krówka cukierek stała się słodkim czekadełkiem w wielu urzędach, z kolei w firmach pełni rolę rozpływającego się w ustach nośnika reklamy.

Polskie krówki cukierki można spotkać w formie gadżetu reklamowego podczas różnego rodzaju targów, wystaw i promocji firm. Ich opakowanie doskonale nadaje się do nadruku loga firmy czy też krótkiego hasła reklamowego. Są produktem tak wdzięcznym, że znajdują swoje miejsce także na świątecznych stołach. Nie może ich zabraknąć w mikołajowych podarunkach — czekają na nie nie tylko dzieci, ale i dorośli. Nie ma wątpliwości, że oprócz słodyczy kryje się w nich wielka, niemal uzależniająca siła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *